Tuesday, September 4, 2007

Jak se naši předkové bránili těhotenství?




»Ne jedenkrát, ale jednou provždy slouží naše úsporné rodinné prací preservativy z nejjemnější křišťálové gumy. Nezničitelné a po dlouhá léta používatelné. Nákaza neb nehoda je vyloučena. K zakoupení i speciální stojánek k sušení preservativů.« Přesně takové inzeráty nabízely antikoncepci ve dvacátých letech minulého století. Nechtěnému početí se však bránili muži i ženy již ve starém Egyptě. Oblíbený byl tehdy krokodýlí a sloní trus, med, olivový olej nebo ocet.


Tampony v podobě velké »chlupaté koule« za 16 korun byly oblíbené i na počátku minulého století. »Po zavedení nepůsobí vůbec pocitu, protože hedvábná vlákna jsou ke sliznici měkká. Čistí se snadno propráním v teplé mýdlové vodě, vysuší se a zcela suchý se opatrně rozčeše…« lákal ke koupi prvorepublikový inzerát.


Muži měli v té době již na výběr z několika různých značek kondomů prodávaných dokonce v různých barvách a velikostech. Jejich cena byla ale dost vysoká, za dvanáct kusů 30 korun. A tak mezi chudšími byly oblíbené prací prezervativy na několikanásobné použití. »Kousek« se prodával za osm korun a stojánek na sušení za sedm.


No comments: